Amortizoarele uzate măresc distanţa de oprire
În timpul frânării, un amortizor uzat va face ca automobilul să se încline mult în faţă. Ca urmare, posteriorul mașinii se va ridica, împiedicând anvelopele să păstreze un contact adecvat cu carosabilul. Rezultatul este control și tracţiune slabe, ceea ce face ca distanţa de frânare să crească și, odată cu aceasta, crește și riscul producerii unui accident. Amortizoarele noi sunt proiectate pentru a ajuta vehiculul să oprească mai repede și mai sigur, în orice condiţii.
Ce înseamnă stabilitatea vehiculului?
Stabilitatea vehiculului înseamnă abilitatea de de a opri și a vira exact în momentul și forţa de care este nevoie. Amortizoarele și arcurile elicoidale reacţionează la fiecare mișcare a șasiului sau a roţii, la orice obstacol sau viraj.
Amortizoarele păstrează mașina stabilă și menţin controlul șoferului. Odată cu uzura lor, autovehiculul începe să se încline, să se balanseze, să ţopăie și să exagereze în reacţii. Rezultatul constă în reducerea capacităţii de frânare, în supra uzura anvelopelor și a altor componente, iar șoferul păstrează mai greu controlul asupra mașinii.
Pentru o ţinută de drum, control și frânare mai sigure, recomandăm ca amortizoarele să fie înlocuite după ficeare 60.000 de kilometri.
Arcurile elicoidale susţin greutatea mașinii și, odată cu trecerea timpului, vopseaua poate crăpa, expunând metalul sării și noroiului de pe carosabil. Acest lucru cauzează corodarea metalului ceea ce duce la ruperea arcului. Acest lucru poate fi preîntâmpinat prin înlocuirea acestuia când rugina începe să se depună.
Kiturile de suspensie îmbunătăţesc legătura între amortizor și șasiu. Acestea ar trebui schimbate împreună, atunci când acest lucru este posibil.
Un amortizor complet uzat poate să:
- Aibă scurgeri de lichid hidraulic
- Cauzeze uzura neuniformă a anvelopelor
- Creeze condiţii de condus nesigure
- Emită diferite zgomote
- Cauzeze balansul vehiculului ceea ce necestită corecturi din volan.